2011/08/04

Matyó újratöltve, avagy hímezz kalapáccsal

Ha megkérdeznétek, hogy milyen az én stílusom, nem biztos, hogy azonnal tudnék felelni. Vagy valószínűleg, gyorsan rávágnám, hogy eklektikus. Aztán, finomítanék a mondaton, ilyen szavakkal, mint nőies, extravagáns, és mint hagyománytisztelő.
Igen, pontosan. Hagyománytisztelő vagyok. A magam módján.
Szeretem a régi magyar motívumokat, mintákat és oda vagyok a magyaros formavilágért. Szívesen értelmezem huszonegyedik századivá őket.
Arra gondoltam, hogy a szép kis népi tálalóm, kaphatna egy társat, egy huszonegyedik századi formában újraálmodott, de magyaros motívumjegyet magán viselő, régi art deco jellegű komód személyében.
Pár hónapja nagyot durrant a "Gombold újra" elnevezésű rendezvény, amelyen az ország legtehetségesebb divattervezői mutatták be, hogy a magyar népviseletet hogyan lehet újragondolni.
Csodálatos ruhákat álmodtak meg! Arra gondoltam, hogy vajon, a lakberendezésben itthon miért nincs respektje a népies formavilágnak, hiszen annyi, de annyi fantázia van benne. Megmutatom mire gondolok. Kalapáccsal hímzett, újratöltött matyó mintára például:

kalapáccsal hímezve

Amikor hirtelen felindulásból, potom ötezer pénzért megvettem ezt az art deco jellegű komódot, már tudtam, hogy nagyon jól fog neki állni a kárpitosszeg. Pontosan ezerháromszáz darab.


Igazság szerint, nekem nagyon tetszik a formája, az esetlen szögletessége, de még a politúrozása is. Azért alakítottam át, mert gyakorlatilag egy üres festővászon volt számomra és mert a mi lakásunkba nem illett az eredeti formájában.
A műgyanta felület első ránézésre, lehetetlenné teszi az átfestést. De én úgy döntöttem, próba szerencse alapon belevágok, lesz ami lesz. Első körben, el kell távolítani a műgyanta felületet.
Erre a régi motorosok egy spécin megvágott fémlapot használnak, az úgynevezett citlinget. Ne valami bonyolult szerkezetre gondoljatok, csak egy egyszerű fémlap, aminek az egyik oldala éles.
Használhattok még üvegdarabot is. A citlinggel a műgyanta nagy részét le lehet kaparni, aztán jöhet a csiszolás 100-as csiszolópapírral. Ezután már eltűnik a fény a bútorról és lehet alapozni!

csiszolás után
Az alapozás fontos, ehhez tapad majd a festékünk. Én a szuper festékszórómmal dolgoztam, ezért most olyan festéket és alapozót használtam, amit az asztalosok is használnak konyhabútor frontok festésére, és csak szórással vihető fel a bútorra. Bíztam benne, hogy jól fog tapadni és így is lett. A felülete meg gyönyörű!

alapozás után
lefestve
A festés után kezdtem el azon gondolkodni, hogy milyen mintát szeretnék a bútorra szögelni. Mindenképpen népi motívumot kerestem. Válogattam a matyó  és a kalocsai virágok között. Tudtátok, hogy régen ezekkel a motívumokkal kommunikáltak az emberek? Egy tulipánból kiderült, hogy lány-e vagy asszony akinek a ruháján van, hány gyereke van és hogy fiatal-e vagy öreg.

Én is tulipánt választottam, és bár nem teljesen mintáz engem, a formája tetszett és illett a komódomhoz. Nekiálltam tehát felrajzolni a mintát.

Miután kézzel felrajzoltam a mintát az egyik ajtóra, zsírpapír és indigó segítségével áttükröztem a másik ajtóra. Aztán az egészet letöröltem, mert nem tetszett. A végső változatot harmadjára sikerült elérnem, és nagyon büszke voltam magamra, hogy csekély rajztudásommal is sikerült összehoznom a kívánt mintát. ( a ceruza és indigó nyomokat a végén mosószeres szivaccsal ledörzsöltem)

Elkezdtem a szögelést. Ehhez szükség volt kárpitosszegre, gumikalapácsra, ceruzára, vonalzóra és a hibázások kijavításához, szegkihúzóra is.



És jöhet a móka! Én kábé 1300 db szeget használtam el ennél a munkánál.


A felrajzolt minta mentén, egy centis közökkel kalapáltam a szeget. Mindent centivel kimérve, mert nem vagyok mérnök, és nem tökéletes a szemmértékem.

munka közben
Néhány óra múlva kész is lett a mű. Közben a férjem és a gyerekeim is körbeálltak, adogatták a szöget és együtt gyönyörködtünk a félig kész alkotásban. Vicces, de munka közben, beleszerettem ebbe a bútorba. Most éreztem először azt, hogy büszke vagyok magamra ezért a kivitelezésért, alkotásért.
Ugye, nektek is tetszik?







Ha nektek is van ilyen bútorotok, szeressétek! Hálás darab és nem csak a kárpitosszeg mutat rajta jól, de egyszerű formája kiváló alapot ad a csipke-technikának és a dekupázsolásnak is!
Én pedig nem teszem le a gumikalapácsot, tovább hímezek vele, hasonló darabokat a meglévő Boho Home kollekcióhoz.
Hamarosan pedig megmutatom, mi lesz a komód felett és környékén. Addig is, jó szögelést!

52 megjegyzés:

L. M. Zsuzsi írta...

Na, ez nagyon tetszik!

Marcsi írta...

Szia, az Éva Kids magazinban olvastam rólad és munkásságodról, ami egyre jobban tetszik!
Vissza olvasván a blogodat, láttam ezt a "csúf" komódot eredeti állapotában és kíváncsian vártam, mi lesz belőle. Minden elképzelésemet felülmúlta a végeredmény! Gyönyörűséges :) Szívesen hívnálak lakberendezőnek az egyenlőre nem létező családi házamba :)
További jó kalapálást!
Marcsi

bringa írta...

Azta! Ez csodaszép lett, gratulálok. Csak ámulok!

Lívi írta...

Azta! Te egy varázsló vagy! :-ooo Ilyen szépséget abból az otrombaságból?!

Napsugárkisasszony írta...

Azta de jó!!!!:O

Unknown írta...

Ez tokeletes lett, nagyon tetszik!

erzsó írta...

nagyonnagyon :))

Szlivka írta...

Nagyon-nagyon gyönyörű darab lett!Amióta olvasom a blogodat, régi bútorokat szedek össze, bárhova is megyek:-)Aztán, hogy mi lesz belőlük...kár, hogy én nem vagyok ilyen ügyes:-(((

fxtina írta...

le vagyok nyűgözve, de ez nem újság :)

Szentgyörgyi Kata írta...

Igazából, színre fújt kárpitosszeggel akartam dekorálni ezt a bútort, de a férjemnek úgy nem tetszett volna. Így utólag, örülök, hogy nem vágtam bele a színezésbe, mert a hajam hullott volna ki a végén :-) De azért majd egyszer kipróbálom úgy is, mondjuk egy Boho Home projekt kapcsán ;-)

Dekorella írta...

Nagyon szép és különleges lett, gratulálok. Kb. mennyi munkaóra egy ilyen elkészítése? Nem a száradási idő érdekel, hanem amennyit ténylegesen melózol vele.

Szentgyörgyi Kata írta...

Dekorella, hát nem kevés :-) Csiszolás kábé másfél óra, festés egy-egy óra alapozás festés, a szögelés peig kábé hat óra térdeplést jelentett. Plusz a minta felrajzolása, ami nekem kicsit lassabban megy, mint egy rajzolni jól tudó személynek.

Réka írta...

Nagyon szép, gratula! Igazából nekem eredetiben is tetszett, nagyon jó alap volt, de így különleges és személyes lett.

viraganyuk írta...

Gratulálok!Csodaszép!!!!!!

Szentgyörgyi Kata írta...

Réka, igazad van, szerintem is szép darab eredetiben is. Én el tudtam volna képzelni egy retró stílusú otthonban, így ahogy volt, de hozzánk így jobban illik ;-)

Névtelen írta...

Gyönyörű lett és egyedi! Azt hiszem, ezek után én is belevágok valami bútorfelújításba :-)

Mikes Andi írta...

Nekem is tetszik, es erdekes nekem rogton a "szines szogek" jutottak eszembe, mondjuk piros vagy zold, ami ugy magyaros:) De igy is tetszik, illik a szep lakasodba! Le a kalappal h 6 orat terdepeltel.. Tudod mikor terdepelnek annyit:)))

Réka írta...

Az ötleteken túl a bátorságot csodálom, amivel neki mersz esni egy ilyen szép darabnak is:))))) Tényleg csúcs!

Kinga írta...

Kata! Azt a bizonyos célszerszámot úgy használtad, mint a vésőt - kalapáccsal? -hogy leszedd a gyantát?
Elég komoly izommunkának tűnik! Vagy ha beindul simán le lehet hámozni? Ez a komód tényleg újjászületett!
Egy régi témához kapcsolódó kérdésem is lenne! Te itthon találkoztál már sablonvágó - "silhouette" -géppel?

Szentgyörgyi Kata írta...

Kinga, most nem értem a kérdést. Melyik célszerszámra gondolsz? Shilouette gépet ismerem, itthon is lehet kapni elég borsos áron. 80 ezer ft. Egyelőre, kézzel vágom a sablont ;-)
Andi, nem egyszerre térdepeltem hat órát, közben ebédet főztem, gyereket neveltem, fürdettem, altattam, stb. Nem egy nap alatt készült ez a bútor ;-)

Névtelen írta...

Nagyon jó lett! Igazából nekem a "munka közben" fotón tetszik a legjobban, az egysoros vonallal nekem könnyedebb.
Irigylem, hogy belelátod a lehetőséget más által semmibe vett bútorokba, és még ügyes is vagy :o)
ludmi

Kinga írta...

Bocsi! Kicsit csapongtam...
A "citling" használatára gondoltam az első kérdésemben! :-)

Na! Én sem veszek az idén sablonvágó gépet.... :-(

Kriszta írta...

Kárpitosszeggel hímezni, ez csúcs! Nagyon klassz lett. Az energiádat meg nagyon irigylem.

Szentgyörgyi Kata írta...

Kinga, a citlinggel úgy kell dolgozni, mint a festékkaparóval, amikor az ablaküvegről vakarod a festéket. Hisz tulajdonképpen az is: festékvakaró, csak éppen a fényezést vakarod le vele

Magyar Otthon írta...

Hű. Örül a szívem, ha ilyen szépet látok! A lakberendezésben pedig éppen úgy, mint bármely más művészeti vonalon egyre nagyobb az igény a magyar motívumok felhasználására. A magyar emberek kezdenek újra rátalálni saját gyökereikre, tradíciójukra. Nem véletlenül, mert - ahogyan Te is tetted - megléphetőek ezek a lépések a modern igényeknek és ízlésnek eleget téve is. Szóval még egy kis idő és újra reneszánszát éli a magyar díszítőművészet! Nemrég találtam rá a blogodra és nagyon tetszik :)
Szépeket!
Szandra

Ildifolt írta...

Nagyon szép lett! Olyan, szép csipkés az összhatása.
Nekem vannak itthon hasonló - örökölt - darabjaim, de eddig csak az átfestésükkel bíbelődtem ...
Lehet, hogy újratervezés, újragondolás következik?

Léna írta...

Gyönyörű lett, minden elismerésem!:)

Névtelen írta...

Szia!

Ez nagyon vagány és nagyon nőcis, gratulálok!
Két kérdésem is lenne:
1. Azt írod, hogy "olyan festéket és alapozót használtam, amit az asztalosok is használnak konyhabútor frontok festésére, és csak szórással vihető fel a bútorra". Ezek pontosan milyen márkájú alapozók, ill. festékek és hol kaphatóak?
2. A kárpitosszeg befestése nagyon jó ötlet. Hogyan és mivel gondoltad?

Válaszaid előre is köszönöm!
Alma

Szentgyörgyi Kata írta...

Szia Alma, a festéshez Tikkurila Diccoplast 30 márkájú festéket és a hozzá tartozó alapozót használtam. Ez a festék csak szórással vihető fel, saját hígítója van és egy edző adalékkal kell kikeverni, amitől pillanatok alatt kőkeményre szárad a festék. A kárpitosszegeket (ezt egyébként 1000 db-os kiszerelésben, a népszínház utcai kárpitoskellék boltban meg lehet vásárolni, 3000 ft egy doboz) úgy festettem volna, ahogy a Carrie Bradshaw széknél: http://akicsihaz.blogspot.com/2011/06/ha-carrie-bradshaw-butor-volna.html
Tehát, műgyanta alapú alapozó sprayfestékkel lefújva, majd pedig a kívánt színre fújva.

Susula írta...

Gyönyörű lett, bár nekem a retro bútor eredetiben is nagyon tetszett! Csak két gondolat: én biztos, hogy nem a szögeket, hanem az alapot festettem volna színesre /pirosra, zöldre/. És kipróbálnám a keresztszemes mintát - ha már ilyen csodaszép a blogháttered! Engem ez fogott meg az első pillanatban /már jó régen volt/, így ragadtam itt és milyen jól tettem!

Névtelen írta...

Háááát, én teljesen odavagyok! Gyönyörűséges és nagyon kreatív! Tuti megpróbálkozom vmi hasonlóval majd egyszer én is!!!

Névtelen írta...

Szia Kata!
Mint mindig, le a kalappal, nagyon szép lett, és tényleg az a legszebb benne, hogy a népi motívumot vetted modernre, nagyon szép lett!
Azt írtad, hogy sokat méricskéltél hogy a szögek egyenlö távolságra legyenek. Egyszerübb megoldás, ha vágsz egy olyan széles lécet, mint a hézag szélessége a két szög között és azt tartod oda mielött a következö szöget beleütöd így automatikusan mindig egyforma lesz a távolság állandó centizgetés nélkül.

További szép szorgoskodást


Timi

Szentgyörgyi Kata írta...

Szia Timi, így csináltam a Carrie Bradshaw széket, http://akicsihaz.blogspot.com/2011/06/ha-carrie-bradshaw-butor-volna.html de ahogy fárad a kezem, könnyebben kiesik belőle egy pici darab (1 cm-es) léc, mint egy vonalzó. És munka szempontjából, nincs különbség, hogy a lécet fogom oda, vagy a vonalzó mentén jelölöm az egy centit.
ettől függetlenül, ez egy jó ötlet!

kris írta...

wow . bravo!

Vintage Rose írta...

Very beautiful.

Shelly @Crafty Creative Studio írta...

Your creation is incredible!! I would really like to have this in my home too! Fabulous. :)

Emi írta...

10 pont!

Kata írta...

Gyönyörű munka! Gratulálok!

Szuper a blog, bár még csak most találtam ide, de azt már érzem, hogy visszajáró vendég leszek. :o)

Szentgyörgyi Kata írta...

Kedves Kata, üdv itt :-)

Zsizsik írta...

Ez mekkora ötlet!!!!!
Állati jól néz ki. Nagy-nagy gratula!

Névtelen írta...

http://betterafter.blogspot.com/2011/08/getting-nailed.html#comments

:o)

tHs írta...

imádom imádom!
csodás lett és a pláne, hogy épp táskákat fogok úgy készíteni, hogy kristállyal rakom ki rajta a tulipánmotívumokat :)

sweet emmelie írta...

beautiful, so inspirational. You have given me such idea's!!

Adrienn írta...

Kedves Kata, érdeklődnék, hogy el tudnád-e küldeni az elérhetőségét annak az oldalnak, ahonnan ezt a sémát választottad? Nagyon tetszik, hogy dúsan van szegecselve, valami hasonlót vagy talán épp ilyet szeretnék magunknak is készíteni. Még egy szakmai kérdésem lenne, hogy véleményed szerint piros bútoron hogy mutatna a szegecs, ill. matt vagy fényes piroson mutatna, ha mutatna egyáltalán? KÖSZÖNÖM, szia, Adrienn

Szentgyörgyi Kata írta...

Kedves Adrienn, ezt a mintát én rajzoltam, szabad kézzel, zsírpapírra. A szebbik felét másoltam át indigóval a bútorlapra, majd tükröztem. A szegecsek szerintem piros bútoron is jól mutatnak, de használd inkább a matt verziót, hogy a fényes szegek még hangsúlyosabbak legyenek!

Adrienn írta...

Kedves Kata, köszönöm szépen az extra gyors választ. Remélem az enyém is szépen fog sikerülni...További sok sikert mindenhez!!!!

loeszti írta...

Ez egyszerűen csodaszép...

ww írta...

Szia Kata!
Off topic, nem kell postolnod, csk gondoltam, írok Neked - Most néztem, hogy az AT-n egyet értünk, hajrá!!!!! Öröm nézni mindent, amit csinálsz!

Szentgyörgyi Kata írta...

:-) az a baj, hogy tényleg azt hiszik, hogy ez egyértékes Mid Century Modern darab és fogalmuk sincs, hogy valójában ez egy szocialista koppintás és alig látott fát :-)
DE. Tény, hogy két éve, amikor ezt csináltam, máshogy fogadták volna. Most mások a trendek és lehet, hogy ma már én is mást kezdenék ezzel a darabbal.

ww írta...

Lehet, és én is sajnálom már, hogy kidobtam anno a mamámét, de ahogy nekirontottak, az egyszerűen sznob volt, és buta.
Persze, nem mintha számítana :)

szia,

Veronika

Lakberendező-B.Ildikó írta...

MESESZÉP !
Gratulálok! Konkrétan beleszerelmesedtem. Egy órája e körül forognak a gondolataim :)
Ilyenkor sajnálom nagyon, hogy nekem ehhez nulla kézügyességem sincs :(
Még sok ilyen gyönyörűséget készíts.
Ildikó

Szentgyörgyi Kata írta...

Kedves Ildikó! Ehhez nem kell kézügyesség, csak sok-sok türelem :-)

Related Posts with Thumbnails
Blogging tips